Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Domowa kuchnia polska
Autorzy:
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań. Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności. W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań. Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności. W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych.
Szczegóły
Opinie
Inne książki tego autora
Książki z tej samej kategorii
Dostawa i płatność
Szczegóły
Cena: 9.21 zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 128
Rok wydania: 2012
Rozmiar: 17 x 24 mm
ID: 9788361511137
Autorzy: Praca zbiorowa, Rafał Jabłoński
Wydawnictwo: Festina
Inne książki: Praca zbiorowa
5.87 zł
jak nowa
-
5.87 zł
jak nowa
Taniej o 19.12 zł 24.99 zł
40.22 zł
nowa
-
40.22 zł
nowa
Taniej o 1.78 zł 42.00 zł
40.28 zł
nowa
-
40.28 zł
nowa
Taniej o 19.71 zł 59.99 zł
36.86 zł
nowa
-
36.86 zł
nowa
Taniej o 5.14 zł 42.00 zł
32.16 zł
nowa
-
32.16 zł
nowa
Taniej o 5.64 zł 37.80 zł
27.85 zł
jak nowa
-
27.85 zł
jak nowa
10.31 zł
jak nowa
-
10.31 zł
jak nowa
-
8.83 zł
dobry
-
6.87 zł
widoczne ślady używania
Taniej o 34.59 zł 44.90 zł
Inne książki: Kuchnia polska
10.11 zł
jak nowa
-
10.11 zł
jak nowa
-
8.59 zł
dobry
Taniej o 34.79 zł 44.90 zł
12.49 zł
jak nowa
-
12.49 zł
jak nowa
Taniej o 30.11 zł 42.60 zł
18.42 zł
jak nowa
-
18.42 zł
jak nowa
-
12.99 zł
widoczne ślady używania
Taniej o 21.48 zł 39.90 zł
34.29 zł
nowa
-
34.29 zł
nowa
34.56 zł
jak nowa
-
34.56 zł
jak nowa
-
29.38 zł
dobry
Taniej o 15.34 zł 49.90 zł
13.80 zł
jak nowa
-
13.80 zł
jak nowa
Taniej o 35.20 zł 49.00 zł
6.59 zł
jak nowa
-
6.59 zł
jak nowa
Taniej o 24.91 zł 31.50 zł
Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!
W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.
Dowiedz się więcejWartość nagród w tym miesiącu
850 zł
Dodaj swoją opinię
Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.
Czy chcesz zostawić tylko ocenę?
Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.
Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.
Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.
Sposoby dostawy
Płatne z góry
InPost Paczkomaty 24/7
13.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
ORLEN Paczka
11.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Kurier GLS
14.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Kurier InPost
14.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Kurier DPD
14.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
DPD Pickup Punkt Odbioru
11.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Pocztex Kurier
13.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Kurier GLS - kraje UE
69.00 zł
Odbiór osobisty (Dębica)
3.00 zł
Płatne przy odbiorze
Kurier GLS pobranie
23.99 zł
Sposoby płatności
Płatność z góry
Przedpłata
Zwykły przelew