Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Z duńskiej farmy na salony
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Dania, znana z klocków Lego i twórczości Hansa Christiana Andersena, zachwyca nie tylko kulturą, ale także imponującymi osiągnięciami w rolnictwie. Choć ten niewielki kraj posiada jedynie 1,4% gruntów rolnych Unii Europejskiej, jego produkcja przekracza wszelkie oczekiwania. Dane z 2013 roku pokazują, że Dania produkuje 3,3% mleka, 6,6% jęczmienia i 7,1% wieprzowiny całej wspólnoty. Produkcja wieprzowiny na osobę przewyższa unijną średnią ponad sześć razy, a Danish Crown, potężna spółdzielnia mięsna, jest największym eksporterem mięsa na globie. Zaawansowane metody rolnicze pozwalają na eksportowanie trzykrotnie większej ilości żywności niż wynosi zapotrzebowanie krajowe, docierając do około 200 krajów.
Po II wojnie światowej rola sektora rolno-spożywczego w gospodarce Danii zmalała, lecz wciąż generuje on 25% dochodów z krajowego eksportu. Wzrost produkcji nie oznacza jednak większego obciążenia dla środowiska; przeciwnie, Dania coraz efektywniej wykorzystuje nawozy organiczne, umacniając tym samym swoją pozycję jako kraj przyjazny dla środowiska.
Sukcesy duńskiego rolnictwa nie są wynikiem jedynie sprzyjających warunków klimatycznych i glebowych. Inne kraje, bogate w zasoby naturalne, nie zawsze osiągają taki poziom dobrobytu. Wysokie miejsce Danii w raportach szczęśliwości ONZ dowodzi, że mieszkańcy tego królestwa naprawdę cieszą się życiem.
Autor książki, dr inżynier rolnictwa, który zdobył doświadczenie podczas praktyk w Danii, ukończył tamtejszą szkołę dla farmerów, a później obserwował kraj z perspektywy pracownika ambasady, próbuje zgłębić tajemnice tego sukcesu. Analizuje również inne aspekty duńskiego życia, które mogą być inspirujące dla rozwoju w innych krajach.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Dania, znana z klocków Lego i twórczości Hansa Christiana Andersena, zachwyca nie tylko kulturą, ale także imponującymi osiągnięciami w rolnictwie. Choć ten niewielki kraj posiada jedynie 1,4% gruntów rolnych Unii Europejskiej, jego produkcja przekracza wszelkie oczekiwania. Dane z 2013 roku pokazują, że Dania produkuje 3,3% mleka, 6,6% jęczmienia i 7,1% wieprzowiny całej wspólnoty. Produkcja wieprzowiny na osobę przewyższa unijną średnią ponad sześć razy, a Danish Crown, potężna spółdzielnia mięsna, jest największym eksporterem mięsa na globie. Zaawansowane metody rolnicze pozwalają na eksportowanie trzykrotnie większej ilości żywności niż wynosi zapotrzebowanie krajowe, docierając do około 200 krajów.
Po II wojnie światowej rola sektora rolno-spożywczego w gospodarce Danii zmalała, lecz wciąż generuje on 25% dochodów z krajowego eksportu. Wzrost produkcji nie oznacza jednak większego obciążenia dla środowiska; przeciwnie, Dania coraz efektywniej wykorzystuje nawozy organiczne, umacniając tym samym swoją pozycję jako kraj przyjazny dla środowiska.
Sukcesy duńskiego rolnictwa nie są wynikiem jedynie sprzyjających warunków klimatycznych i glebowych. Inne kraje, bogate w zasoby naturalne, nie zawsze osiągają taki poziom dobrobytu. Wysokie miejsce Danii w raportach szczęśliwości ONZ dowodzi, że mieszkańcy tego królestwa naprawdę cieszą się życiem.
Autor książki, dr inżynier rolnictwa, który zdobył doświadczenie podczas praktyk w Danii, ukończył tamtejszą szkołę dla farmerów, a później obserwował kraj z perspektywy pracownika ambasady, próbuje zgłębić tajemnice tego sukcesu. Analizuje również inne aspekty duńskiego życia, które mogą być inspirujące dla rozwoju w innych krajach.
