Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Jedzenie i inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
"Jedzenie i inne rzeczy" to książka Ewy Kopczyńskiej, która wnikliwie poszerza perspektywę socjologiczną dotyczącą jedzenia i systemów żywnościowych. Autorka analizuje liczne role, jakie odgrywają uczestnicy w konsumpcyjnych praktykach, kształtując naszą codzienność związaną z jedzeniem. Kopczyńska bada granice, wyzwania oraz możliwości zmian społecznych w dziedzinie stylów życia związanych z żywnością. Przybliża również polityczny wymiar różnych zrzeszeń, które nieustannie się tworzą i reorganizują wokół kwestii jedzenia. Książka nie odpowiada jednoznacznie na pytanie o przyszłość systemów żywnościowych, ale oferuje narzędzia do refleksji i działań w kierunku pożądanych zmian.
Studia przypadków wykorzystujące teorię aktora-sieci (Actor-Network Theory, ANT), stanowią kluczową część książki. Kopczyńska zręcznie i krytycznie posługuje się tą koncepcją, pozostając spójna z jej ontologicznymi założeniami. Skupia się na łączeniu sfery mikro i makro, śledząc przebieg translacji i funkcjonowanie aktorów. Przywiązując wagę do danych, Kopczyńska unika spekulacji, tworząc solidną podstawę dla analizy. Nie ucieka również od politycznych aspektów, jakie pojawiają się w trzech badanych kolektywach, pokazując, że jedzenie to także forma polityki.
Opinie eksperckie, takie jak recenzja dr. hab. Łukasza Afeltowicza z AGH, podkreślają polot i głębokość analizy autorki, która umiejętnie splata teoretyczne ramy z praktycznymi obserwacjami, czyniąc książkę istotnym wkładem w dyskusję o społecznym znaczeniu jedzenia.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
"Jedzenie i inne rzeczy" to książka Ewy Kopczyńskiej, która wnikliwie poszerza perspektywę socjologiczną dotyczącą jedzenia i systemów żywnościowych. Autorka analizuje liczne role, jakie odgrywają uczestnicy w konsumpcyjnych praktykach, kształtując naszą codzienność związaną z jedzeniem. Kopczyńska bada granice, wyzwania oraz możliwości zmian społecznych w dziedzinie stylów życia związanych z żywnością. Przybliża również polityczny wymiar różnych zrzeszeń, które nieustannie się tworzą i reorganizują wokół kwestii jedzenia. Książka nie odpowiada jednoznacznie na pytanie o przyszłość systemów żywnościowych, ale oferuje narzędzia do refleksji i działań w kierunku pożądanych zmian.
Studia przypadków wykorzystujące teorię aktora-sieci (Actor-Network Theory, ANT), stanowią kluczową część książki. Kopczyńska zręcznie i krytycznie posługuje się tą koncepcją, pozostając spójna z jej ontologicznymi założeniami. Skupia się na łączeniu sfery mikro i makro, śledząc przebieg translacji i funkcjonowanie aktorów. Przywiązując wagę do danych, Kopczyńska unika spekulacji, tworząc solidną podstawę dla analizy. Nie ucieka również od politycznych aspektów, jakie pojawiają się w trzech badanych kolektywach, pokazując, że jedzenie to także forma polityki.
Opinie eksperckie, takie jak recenzja dr. hab. Łukasza Afeltowicza z AGH, podkreślają polot i głębokość analizy autorki, która umiejętnie splata teoretyczne ramy z praktycznymi obserwacjami, czyniąc książkę istotnym wkładem w dyskusję o społecznym znaczeniu jedzenia.
