Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Chłopi południowej Małopolski wobec kryzysów żywnościowych od XVII do poł. XIX wieku
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Nieurodzaje, niedobory żywności i głód były częstymi problemami w Europie przed erą modernizacji, jednak na ziemiach polskich temat ten nie został jeszcze dokładnie zbadany. Analiza archiwaliów, takich jak księgi metrykalne, ujawnia, że południowa Małopolska nie tylko doświadczyła klęski roku 1847 spowodowanej zarazą ziemniaczaną, ale także wielokrotnych głodów w XVIII wieku. Wydarzenia te miały poważne skutki demograficzne i ekonomiczne, zwiększając śmiertelność i obniżając liczbę narodzin. Wpływ tych klęsk mógł dorównywać epidemii, a niekiedy przewyższać zniszczenia wojenne. Rolnicy, choć byli głównymi producentami żywności, cierpieli najbardziej, mimo podejmowanych prób zabezpieczenia ich przed głodem. Recenzowana książka to szczegółowe studium na temat kryzysów żywnościowych i głodu w południowej Małopolsce, wzbogacone licznymi źródłami i nową interpretacją już znanych materiałów historycznych, takich jak metryka józefińska, opisy urbarialne czy księgi metrykalne. Dr hab. Tomasz Kargol, profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego, wyraża uznanie dla szerokości badań i różnorodności tematyki poruszanej w pracy. Zauważa możliwości badawcze, jakie ukrywają się w często pomijanych źródłach, które choć trudne, mogą nakreślić nowe kierunki w polskiej historiografii. Książka ta będzie wartościowa nie tylko dla badaczy historii gospodarczej, ale także dla historyków demograficznych, społecznych, antropologów i socjologów, a także dla regionalistów i genealogów. Dr hab. Mateusz Wyżga, profesor Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, prognozuje, że dzieło Miodunki będzie miało istotny wpływ na przyszłość badań nad historią Polski.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Nieurodzaje, niedobory żywności i głód były częstymi problemami w Europie przed erą modernizacji, jednak na ziemiach polskich temat ten nie został jeszcze dokładnie zbadany. Analiza archiwaliów, takich jak księgi metrykalne, ujawnia, że południowa Małopolska nie tylko doświadczyła klęski roku 1847 spowodowanej zarazą ziemniaczaną, ale także wielokrotnych głodów w XVIII wieku. Wydarzenia te miały poważne skutki demograficzne i ekonomiczne, zwiększając śmiertelność i obniżając liczbę narodzin. Wpływ tych klęsk mógł dorównywać epidemii, a niekiedy przewyższać zniszczenia wojenne. Rolnicy, choć byli głównymi producentami żywności, cierpieli najbardziej, mimo podejmowanych prób zabezpieczenia ich przed głodem. Recenzowana książka to szczegółowe studium na temat kryzysów żywnościowych i głodu w południowej Małopolsce, wzbogacone licznymi źródłami i nową interpretacją już znanych materiałów historycznych, takich jak metryka józefińska, opisy urbarialne czy księgi metrykalne. Dr hab. Tomasz Kargol, profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego, wyraża uznanie dla szerokości badań i różnorodności tematyki poruszanej w pracy. Zauważa możliwości badawcze, jakie ukrywają się w często pomijanych źródłach, które choć trudne, mogą nakreślić nowe kierunki w polskiej historiografii. Książka ta będzie wartościowa nie tylko dla badaczy historii gospodarczej, ale także dla historyków demograficznych, społecznych, antropologów i socjologów, a także dla regionalistów i genealogów. Dr hab. Mateusz Wyżga, profesor Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, prognozuje, że dzieło Miodunki będzie miało istotny wpływ na przyszłość badań nad historią Polski.
