Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Tort Marcello. Kultury fanowskie w teatrze XIX wieku
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Ciasto czekoladowe Marcello, które na wyjątkowe okazje gości na polskich stołach, zostało stworzone jako wyraz hołdu dla warszawskiej aktorki Heleny Marcello. Helena przez prawie pół wieku, od 1879 do 1923 roku, zachwycała widownię Teatrów Warszawskich. Mimo że dokładna receptura tego świątecznego wypieku pozostaje tajemnicą, jego nazwa świadczy o niegasnącej fascynacji i uwielbieniu, jakimi darzono tę artystkę i jej występy. Tort Marcello jest znakiem historii fanowskiej kultury teatralnej, która rozwijała się na ziemiach polskich w XIX i na początku XX wieku.
Książka "Tort Marcello" rzuca światło na zapomniane dziś tradycje i zwyczaje fanów teatru, które, mimo że były istotnym elementem życia kulturalnego tamtych czasów, nie zyskały szerszego uznania. Publikacja opowiada o miłośnikach teatru z XIX wieku, osób zafascynowanych gwiazdami scenicznymi i ich spektaklami, ujawniając związki między historią teatru a historią fanów. Kim byli ci entuzjaści z XIX wieku? Jak przedstawiano ich w ówczesnych mediach? Jak wyrażali swoją pasję? To główne pytania, które podejmuje "Tort Marcello".
Autorką książki jest Agata Łuksza, kulturoznawczyni z pasją historyczną, pracująca na Uniwersytecie Warszawskim w Instytucie Kultury Polskiej. W swoim dorobku ma publikacje, takie jak "Glamour, kobiecość, widowisko. Aktorka jako obiekt pożądania" oraz liczne artykuły w wiodących czasopismach, w tym "Didaskaliach", "Pamiętniku Teatralnym" i "Theatre Journal".
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Ciasto czekoladowe Marcello, które na wyjątkowe okazje gości na polskich stołach, zostało stworzone jako wyraz hołdu dla warszawskiej aktorki Heleny Marcello. Helena przez prawie pół wieku, od 1879 do 1923 roku, zachwycała widownię Teatrów Warszawskich. Mimo że dokładna receptura tego świątecznego wypieku pozostaje tajemnicą, jego nazwa świadczy o niegasnącej fascynacji i uwielbieniu, jakimi darzono tę artystkę i jej występy. Tort Marcello jest znakiem historii fanowskiej kultury teatralnej, która rozwijała się na ziemiach polskich w XIX i na początku XX wieku.
Książka "Tort Marcello" rzuca światło na zapomniane dziś tradycje i zwyczaje fanów teatru, które, mimo że były istotnym elementem życia kulturalnego tamtych czasów, nie zyskały szerszego uznania. Publikacja opowiada o miłośnikach teatru z XIX wieku, osób zafascynowanych gwiazdami scenicznymi i ich spektaklami, ujawniając związki między historią teatru a historią fanów. Kim byli ci entuzjaści z XIX wieku? Jak przedstawiano ich w ówczesnych mediach? Jak wyrażali swoją pasję? To główne pytania, które podejmuje "Tort Marcello".
Autorką książki jest Agata Łuksza, kulturoznawczyni z pasją historyczną, pracująca na Uniwersytecie Warszawskim w Instytucie Kultury Polskiej. W swoim dorobku ma publikacje, takie jak "Glamour, kobiecość, widowisko. Aktorka jako obiekt pożądania" oraz liczne artykuły w wiodących czasopismach, w tym "Didaskaliach", "Pamiętniku Teatralnym" i "Theatre Journal".
