Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Metoda doktora Jacoba. Żyj zdrowo i przyjemnie
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
W dzisiejszych czasach, pomimo wzrastających standardów opieki zdrowotnej, choroby cywilizacyjne nadal się rozprzestrzeniają. Co stoi za ich coraz większą powszechnością i jak można się przed nimi skutecznie bronić? Ta książka oferuje specjalistyczne wyjaśnienia oparte na analizie ponad 1400 badań naukowych, rozwiązując liczne kontrowersje dotyczące zdrowego odżywiania. Prezentuje kompleksowy obraz stylu życia przyjaznego dla zdrowia, integrując osobiste doświadczenia autora z naukowo udowodnionymi metodami żywieniowymi stosowanymi na całym świecie.
Jednym z kluczowych elementów omawianych w książce jest łatwy do wprowadzenia plan żywieniowy, który bierze pod uwagę równowagę insulinową, pH oraz redoks organizmu. Osiągnięcie dobrego zdrowia wiąże się nie tylko ze wprowadzeniem pozytywnych zmian, ale również z eliminacją szkodliwych nawyków, co w ostatecznym rozrachunku przynosi wiele zalet. Podjęcie decyzji o zdrowszej diecie może okazać się niezwykłą kulinarną przygodą.
Książka eksploruje tematy takie jak nawyki żywieniowe osób o najdłuższej przewidywanej długości życia, czynniki zaburzające równowagę kwasowo-zasadową oraz mineralną, powodujące insulinooporność, syndrom metaboliczny, choroby serca, układu krążenia, osteoporozę i niewydolność nerek. Omawia, w jaki sposób spożycie soli może prowadzić do sztywnienia naczyń krwionośnych, a potas je uelastycznia.
Autor przybliża również, jak insulina wpływa na nasz wzrost i zdrowie oraz jakie są konsekwencje syndromu anabolicznego. Rozróżnia indeks glikemiczny od insulinowego oraz wskazuje, jak białka zwierzęce bogate w metioninę mogą działać zakwaszająco i prooksydacyjnie. Analizuje, jak spożycie trzech głównych składników: cukru, mięsa i nabiału, prowadzi do otyłości brzusznej i tłuszczenia wątroby.
Dodatkowo, książka rzuca światło na rolę insuliny i IGF-1 w rozwoju nowotworów oraz sposoby ich redukcji. Pojawia się też analiza diety ketogenicznej w kontekście chorób nowotworowych i dysfunkcji mitochondrialnych. Zawiera porady dotyczące przeciwdziałania stresowi oksydacyjnemu i nitrozacyjnemu.
Omawiane są zdrowe tłuszcze i ich potencjalny wpływ, posiłki prowadzące do dysfunkcji śródbłonka oraz dlaczego diety low-carb prowadzą do szybkiej utraty masy, potem pogarszając ogólny stan zdrowia. Poruszono również temat czynnika ryzyka choroby Alzheimera oraz opisano najskuteczniejsze terapie żywieniowe dla chorób serca, raka prostaty, cukrzycy i reumatyzmu.
Nie zabrakło również dyskusji na temat dysbiozy jelit i zespołu nieszczelnego jelita, które są efektem współczesnej diety. Omawiana jest dieta roślinna jako sposób odżywiania pozbawiony deficytów i bez dogmatów.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
W dzisiejszych czasach, pomimo wzrastających standardów opieki zdrowotnej, choroby cywilizacyjne nadal się rozprzestrzeniają. Co stoi za ich coraz większą powszechnością i jak można się przed nimi skutecznie bronić? Ta książka oferuje specjalistyczne wyjaśnienia oparte na analizie ponad 1400 badań naukowych, rozwiązując liczne kontrowersje dotyczące zdrowego odżywiania. Prezentuje kompleksowy obraz stylu życia przyjaznego dla zdrowia, integrując osobiste doświadczenia autora z naukowo udowodnionymi metodami żywieniowymi stosowanymi na całym świecie.
Jednym z kluczowych elementów omawianych w książce jest łatwy do wprowadzenia plan żywieniowy, który bierze pod uwagę równowagę insulinową, pH oraz redoks organizmu. Osiągnięcie dobrego zdrowia wiąże się nie tylko ze wprowadzeniem pozytywnych zmian, ale również z eliminacją szkodliwych nawyków, co w ostatecznym rozrachunku przynosi wiele zalet. Podjęcie decyzji o zdrowszej diecie może okazać się niezwykłą kulinarną przygodą.
Książka eksploruje tematy takie jak nawyki żywieniowe osób o najdłuższej przewidywanej długości życia, czynniki zaburzające równowagę kwasowo-zasadową oraz mineralną, powodujące insulinooporność, syndrom metaboliczny, choroby serca, układu krążenia, osteoporozę i niewydolność nerek. Omawia, w jaki sposób spożycie soli może prowadzić do sztywnienia naczyń krwionośnych, a potas je uelastycznia.
Autor przybliża również, jak insulina wpływa na nasz wzrost i zdrowie oraz jakie są konsekwencje syndromu anabolicznego. Rozróżnia indeks glikemiczny od insulinowego oraz wskazuje, jak białka zwierzęce bogate w metioninę mogą działać zakwaszająco i prooksydacyjnie. Analizuje, jak spożycie trzech głównych składników: cukru, mięsa i nabiału, prowadzi do otyłości brzusznej i tłuszczenia wątroby.
Dodatkowo, książka rzuca światło na rolę insuliny i IGF-1 w rozwoju nowotworów oraz sposoby ich redukcji. Pojawia się też analiza diety ketogenicznej w kontekście chorób nowotworowych i dysfunkcji mitochondrialnych. Zawiera porady dotyczące przeciwdziałania stresowi oksydacyjnemu i nitrozacyjnemu.
Omawiane są zdrowe tłuszcze i ich potencjalny wpływ, posiłki prowadzące do dysfunkcji śródbłonka oraz dlaczego diety low-carb prowadzą do szybkiej utraty masy, potem pogarszając ogólny stan zdrowia. Poruszono również temat czynnika ryzyka choroby Alzheimera oraz opisano najskuteczniejsze terapie żywieniowe dla chorób serca, raka prostaty, cukrzycy i reumatyzmu.
Nie zabrakło również dyskusji na temat dysbiozy jelit i zespołu nieszczelnego jelita, które są efektem współczesnej diety. Omawiana jest dieta roślinna jako sposób odżywiania pozbawiony deficytów i bez dogmatów.
