Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Huty żelaza i stali
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Książka "Huty żelaza i stali" to przystępne wprowadzenie do historii, technologi i funkcjonowania hutnictwa w Polsce, autorstwa Adama Frużyńskiego. Opisuje zarówno codzienną pracę hutników, jak i tradycje związane z ich świętami, przybliżając także dzieje zmagań człowieka z ogniem wykorzystywanym do produkcji żelaza. Publikacja przeprowadza czytelnika przez rozwój tego przemysłu, poczynając od dawnych technik i miejsc produkcji, aż po współczesne osiągnięcia technologiczne i organizacyjne.
Dzisiejsze huty mają imponujące wymiary i zajmują ogromne tereny. Ich infrastruktura, jak na przykład wielkie piece, mierzy ponad 40 metrów wysokości i ma pojemność dochodzącą do 3,7 tysiąca metrów sześciennych. Obiekty takie jak stalownia martenowska w hucie im. Lenina z półkilometrową długością czy 1200-metrowa walcownia huty "Katowice", świadczą o skali tych przedsięwzięć. Jednak obok dużych zakładów istnieją także mniejsze, gdzie stal powstaje z przetopu złomu w piecach elektrycznych. Następnie metal ten podlega rafinacji poza piecem i przetwarzany jest na wyroby walcowane, ciągnione bądź kute.
Adam Frużyński w swojej książce stworzył wszechstronne źródło wiedzy, wzbogacone unikalnymi ilustracjami, które dotychczas mogły być niedostępne w innych podobnych tekstach. Publikacja zawiera informacje o istniejących i nieistniejących już zakładach hutniczych, a poruszanie się po niej ułatwia indeks, grupujący firmy według lokalizacji.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Książka "Huty żelaza i stali" to przystępne wprowadzenie do historii, technologi i funkcjonowania hutnictwa w Polsce, autorstwa Adama Frużyńskiego. Opisuje zarówno codzienną pracę hutników, jak i tradycje związane z ich świętami, przybliżając także dzieje zmagań człowieka z ogniem wykorzystywanym do produkcji żelaza. Publikacja przeprowadza czytelnika przez rozwój tego przemysłu, poczynając od dawnych technik i miejsc produkcji, aż po współczesne osiągnięcia technologiczne i organizacyjne.
Dzisiejsze huty mają imponujące wymiary i zajmują ogromne tereny. Ich infrastruktura, jak na przykład wielkie piece, mierzy ponad 40 metrów wysokości i ma pojemność dochodzącą do 3,7 tysiąca metrów sześciennych. Obiekty takie jak stalownia martenowska w hucie im. Lenina z półkilometrową długością czy 1200-metrowa walcownia huty "Katowice", świadczą o skali tych przedsięwzięć. Jednak obok dużych zakładów istnieją także mniejsze, gdzie stal powstaje z przetopu złomu w piecach elektrycznych. Następnie metal ten podlega rafinacji poza piecem i przetwarzany jest na wyroby walcowane, ciągnione bądź kute.
Adam Frużyński w swojej książce stworzył wszechstronne źródło wiedzy, wzbogacone unikalnymi ilustracjami, które dotychczas mogły być niedostępne w innych podobnych tekstach. Publikacja zawiera informacje o istniejących i nieistniejących już zakładach hutniczych, a poruszanie się po niej ułatwia indeks, grupujący firmy według lokalizacji.
