Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Jak nakarmić świat, nie niszcząc go przy okazji
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Poczucie głodu towarzyszy ludzkości od zarania dziejów. Może być używane jako narzędzie strachu i manipulacji, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do wyniszczenia. W dzisiejszym świecie, przy populacji sięgającej niemal 8 miliardów, liczbę niedożywionych w 2020 roku oszacowano na około 800 milionów ludzi według danych ONZ. Równocześnie zmarnowaliśmy aż jedną trzecią wyprodukowanej żywności. W jaki sposób możemy zaspokoić potrzeby żywieniowe tak ogromnej liczby ludzi, jednocześnie dbając o naszą planetę? Jak skuteczniej zarządzać marnotrawstwem w krajach rozwiniętych, a jednocześnie zapewnić pożywienie dla mniej uprzywilejowanych regionów globu?
Anthony Warner podejmuje te wyzwania, badając współczesne podejście do kwestii klimatycznych, żywności ekologicznej i przetworzonej, a także weganizmu i konsumpcji mięsa. Autor z wnikliwością analizuje problemy związane z produkcją, dystrybucją żywności oraz naszymi nawykami konsumenckimi. Ostatecznie okazuje się, że najsłabszym ogniwem w tych obszarach jest czynnik ludzki - niegospodarność, korupcja, wpływy polityczne, a także poddawanie się modom. Nawet promowany na szeroką skalę zdrowy styl życia, bazujący na ekologicznych i wegańskich produktach, często ma swoje mroczne strony. Dlatego warto się zastanowić, na ile te trendy są racjonalne, a na ile stanowią wyłącznie ekologiczną fasadę, której ulegamy.
Warner nie pozostawia czytelnika bez nadziei. Proponuje konkretne działania, które mogą przyczynić się do poprawy jakości życia obecnych i przyszłych pokoleń. Zachęca do zmian w codziennym odżywianiu, racjonalnego podejścia do diet i do bacznej obserwacji działań polityków i aktywistów. Wszystko to po to, abyśmy za trzy dekady wciąż mogli cieszyć się dostępem do jedzenia.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Poczucie głodu towarzyszy ludzkości od zarania dziejów. Może być używane jako narzędzie strachu i manipulacji, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do wyniszczenia. W dzisiejszym świecie, przy populacji sięgającej niemal 8 miliardów, liczbę niedożywionych w 2020 roku oszacowano na około 800 milionów ludzi według danych ONZ. Równocześnie zmarnowaliśmy aż jedną trzecią wyprodukowanej żywności. W jaki sposób możemy zaspokoić potrzeby żywieniowe tak ogromnej liczby ludzi, jednocześnie dbając o naszą planetę? Jak skuteczniej zarządzać marnotrawstwem w krajach rozwiniętych, a jednocześnie zapewnić pożywienie dla mniej uprzywilejowanych regionów globu?
Anthony Warner podejmuje te wyzwania, badając współczesne podejście do kwestii klimatycznych, żywności ekologicznej i przetworzonej, a także weganizmu i konsumpcji mięsa. Autor z wnikliwością analizuje problemy związane z produkcją, dystrybucją żywności oraz naszymi nawykami konsumenckimi. Ostatecznie okazuje się, że najsłabszym ogniwem w tych obszarach jest czynnik ludzki - niegospodarność, korupcja, wpływy polityczne, a także poddawanie się modom. Nawet promowany na szeroką skalę zdrowy styl życia, bazujący na ekologicznych i wegańskich produktach, często ma swoje mroczne strony. Dlatego warto się zastanowić, na ile te trendy są racjonalne, a na ile stanowią wyłącznie ekologiczną fasadę, której ulegamy.
Warner nie pozostawia czytelnika bez nadziei. Proponuje konkretne działania, które mogą przyczynić się do poprawy jakości życia obecnych i przyszłych pokoleń. Zachęca do zmian w codziennym odżywianiu, racjonalnego podejścia do diet i do bacznej obserwacji działań polityków i aktywistów. Wszystko to po to, abyśmy za trzy dekady wciąż mogli cieszyć się dostępem do jedzenia.
