Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Książka, którą oddajemy w ręce Czytelników, jest naukową monografią, która szczegółowo omawia leksykę związaną ze zmysłem smaku z perspektywy historycznojęzykowej. Autorzy podejmują próbę przedstawienia, jak przez wieki rozwijało się postrzeganie wydawałoby się niezmiennych cech czterech podstawowych smaków: słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Analiza językowa jest wzbogacona o komentarz historyczno-kulturowy opisujący ewoluujące preferencje smakowe Polaków oraz rozwój kuchni polskiej. Badanie obejmuje leksykę smakową w jej podstawowym i metaforycznym znaczeniu.
Książka składa się z wprowadzenia oraz siedmiu rozdziałów, zakończonych podsumowaniem. W pierwszym rozdziale autorzy podejmują kwestie teoretyczne i ogólne związane z percepcją smakową. Drugi rozdział jest poświęcony analizie leksyki dotyczącej samego pojęcia smaku. Kolejne cztery rozdziały skupiają się na analizie poszczególnych smaków, natomiast siódmy rozdział bada zjawisko synestezji. Całość uzupełnia spis tabel, wykaz skrótów, lista literatury i indeks.
Publikacja jest skierowana nie tylko do specjalistów z dziedziny humanistyki, ale także do wszystkich, którzy interesują się tematyką zmysłów, szczególnie zmysłem smaku.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Książka, którą oddajemy w ręce Czytelników, jest naukową monografią, która szczegółowo omawia leksykę związaną ze zmysłem smaku z perspektywy historycznojęzykowej. Autorzy podejmują próbę przedstawienia, jak przez wieki rozwijało się postrzeganie wydawałoby się niezmiennych cech czterech podstawowych smaków: słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Analiza językowa jest wzbogacona o komentarz historyczno-kulturowy opisujący ewoluujące preferencje smakowe Polaków oraz rozwój kuchni polskiej. Badanie obejmuje leksykę smakową w jej podstawowym i metaforycznym znaczeniu.
Książka składa się z wprowadzenia oraz siedmiu rozdziałów, zakończonych podsumowaniem. W pierwszym rozdziale autorzy podejmują kwestie teoretyczne i ogólne związane z percepcją smakową. Drugi rozdział jest poświęcony analizie leksyki dotyczącej samego pojęcia smaku. Kolejne cztery rozdziały skupiają się na analizie poszczególnych smaków, natomiast siódmy rozdział bada zjawisko synestezji. Całość uzupełnia spis tabel, wykaz skrótów, lista literatury i indeks.
Publikacja jest skierowana nie tylko do specjalistów z dziedziny humanistyki, ale także do wszystkich, którzy interesują się tematyką zmysłów, szczególnie zmysłem smaku.
