Skupszop.pl to portal, dzięki któremu możesz sprzedać
online wszystkie swoje przeczytane i używane książki.

Żywność. Twój cudowny lek

Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Żywność – twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy. Zdecydowanie najlepsza książka o powiązaniach między stanem zdrowia a dietą… – John Naisbitt, publicysta Każdy, kto je, powinien sięgnąć po tę książkę! – Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka. Czy wiesz, że cebula może być lekiem nasercowym, czosnek preparatem przeciwkrzepliwym, a chili pomaga w walce z przeziębieniem? Owszem! Udowadniają to najnowsze badania naukowe opracowane przez Jean Carper i przedstawione w książce Żywność – twój cudowny lek. Fragment książki: Jeżeli boisz się choroby serca – a któż się jej nie boi w kraju, w którym każdego roku zabiera ona około 179 000 istnień ludzkich – musisz posiąść wiedzę konieczną do przeżycia. Jest to wiedza o tym, co jedzą ludzie, którzy nie mają chorób serca, i co jedli ci, którzy z powodu choroby serca umarli. Predyspozycje genetyczne i płeć to czynniki, które mają oczywiście znaczenie, podobnie jak styl życia – palenie, wysiłek, stres. Gdy jednak naukowcy rozpatrują poszczególne czynniki ryzyka wystąpienia chorób serca, to okazuje się, że dieta nadal jest niezwykle istotna dla drożności naszych naczyń i sprawności naszych serc.

Powstrzymanie postępu miażdżycy naczyń, niezmiennie związanej ze starzeniem się, jest niezwykle istotne dla uniknięcia zawałów serca i udarów mózgu. Najnowsze badania świadczą jednak, że jeśli nawet nie było się ostrożnym we wcześniejszych latach życia, tak że wystąpił już zawał serca, zmiana diety może być pomocna. Może zapobiec ponownej „katastrofie sercowej”, zatrzymując postęp miażdżycy naczyń, może też poprawić stan uszkodzonych tętnic. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno. JAK TĘTNICE STAJĄ SIĘ NIEDROŻNE I JAK DIETA MOŻE TO POWSTRZYMAĆ Zaraz po urodzeniu tętnice są czyste, drożne i elastyczne. Proces zarastania tętnic, znany pod nazwą arteriosklerozy (miażdżycy naczyń), zaczyna się wcześnie. Jeśli dotyczy naczyń serca, powoduje chorobę wieńcową. Pojawiają się pasma tłuszczu w komórkach tworzących ścianę naczyń i pod nimi. Stopniowo pasma te przekształcają się w tzw. blaszki miażdżycowe – tłustą tkankę bliznowatą, która wpukla się do światła tętnicy, hamując przepływ krwi. Jeśli któraś z tych blaszek oderwie się, może spowodować zator. Jeśli jest wystarczająco duża, wstrzymuje przepływ krwi, powodując niedokrwienie dużych obszarów mięśnia serca: to właśnie jest zawał serca. Upośledzony przepływ krwi może także wyzwolić nieprawidłowe rytmy serca: tachykardię (przyspieszenie czynności serca) i migotanie – niekiedy będące przyczyną nagłego zgonu. Jeśli zostają zatkane lub uszkodzone naczynia mózgowe, mówimy o udarze mózgu. Dieta w bardzo znacznym stopniu decyduje o tym, jak szybko nasze tętnice ulegną miażdżycy. Prawidłowa dieta pomaga utrzymać drożność i elastyczność naczyń i zmniejsza ryzyko zatorów. Dzieje się to dzięki wpływowi na budowę cholesterolu (i innych tłuszczów) oraz na różne obecne we krwi czynniki biorące udział w zarastaniu naczyń. Oto co jedzą ludzie, którzy nie chorują na serce – według przeprowadzonych na całym świecie badań. Kciuki w górę RYBY – UNIWERSALNY LEK NA SERCE Najlepszy

Pokaż cały opis Ukryj opis

Cena rynkowa: 39,90 zł

Wybierz stan zużycia Więcej o skali
27,23 zł nowa

Taniej o12,67 zł

  • nowa książka

Wysyłka w ciągu 24h + czas dostawy

14,99 zł jak nowa

Taniej o24,91 zł

  • niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania
  • książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji

Wysyłka w ciągu 24h + czas dostawy

dobryniedostępna
widoczne ślady używanianiedostępna

Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Żywność – twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy. Zdecydowanie najlepsza książka o powiązaniach między stanem zdrowia a dietą… – John Naisbitt, publicysta Każdy, kto je, powinien sięgnąć po tę książkę! – Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka. Czy wiesz, że cebula może być lekiem nasercowym, czosnek preparatem przeciwkrzepliwym, a chili pomaga w walce z przeziębieniem? Owszem! Udowadniają to najnowsze badania naukowe opracowane przez Jean Carper i przedstawione w książce Żywność – twój cudowny lek. Fragment książki: Jeżeli boisz się choroby serca – a któż się jej nie boi w kraju, w którym każdego roku zabiera ona około 179 000 istnień ludzkich – musisz posiąść wiedzę konieczną do przeżycia. Jest to wiedza o tym, co jedzą ludzie, którzy nie mają chorób serca, i co jedli ci, którzy z powodu choroby serca umarli. Predyspozycje genetyczne i płeć to czynniki, które mają oczywiście znaczenie, podobnie jak styl życia – palenie, wysiłek, stres. Gdy jednak naukowcy rozpatrują poszczególne czynniki ryzyka wystąpienia chorób serca, to okazuje się, że dieta nadal jest niezwykle istotna dla drożności naszych naczyń i sprawności naszych serc.

Powstrzymanie postępu miażdżycy naczyń, niezmiennie związanej ze starzeniem się, jest niezwykle istotne dla uniknięcia zawałów serca i udarów mózgu. Najnowsze badania świadczą jednak, że jeśli nawet nie było się ostrożnym we wcześniejszych latach życia, tak że wystąpił już zawał serca, zmiana diety może być pomocna. Może zapobiec ponownej „katastrofie sercowej”, zatrzymując postęp miażdżycy naczyń, może też poprawić stan uszkodzonych tętnic. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno. JAK TĘTNICE STAJĄ SIĘ NIEDROŻNE I JAK DIETA MOŻE TO POWSTRZYMAĆ Zaraz po urodzeniu tętnice są czyste, drożne i elastyczne. Proces zarastania tętnic, znany pod nazwą arteriosklerozy (miażdżycy naczyń), zaczyna się wcześnie. Jeśli dotyczy naczyń serca, powoduje chorobę wieńcową. Pojawiają się pasma tłuszczu w komórkach tworzących ścianę naczyń i pod nimi. Stopniowo pasma te przekształcają się w tzw. blaszki miażdżycowe – tłustą tkankę bliznowatą, która wpukla się do światła tętnicy, hamując przepływ krwi. Jeśli któraś z tych blaszek oderwie się, może spowodować zator. Jeśli jest wystarczająco duża, wstrzymuje przepływ krwi, powodując niedokrwienie dużych obszarów mięśnia serca: to właśnie jest zawał serca. Upośledzony przepływ krwi może także wyzwolić nieprawidłowe rytmy serca: tachykardię (przyspieszenie czynności serca) i migotanie – niekiedy będące przyczyną nagłego zgonu. Jeśli zostają zatkane lub uszkodzone naczynia mózgowe, mówimy o udarze mózgu. Dieta w bardzo znacznym stopniu decyduje o tym, jak szybko nasze tętnice ulegną miażdżycy. Prawidłowa dieta pomaga utrzymać drożność i elastyczność naczyń i zmniejsza ryzyko zatorów. Dzieje się to dzięki wpływowi na budowę cholesterolu (i innych tłuszczów) oraz na różne obecne we krwi czynniki biorące udział w zarastaniu naczyń. Oto co jedzą ludzie, którzy nie chorują na serce – według przeprowadzonych na całym świecie badań. Kciuki w górę RYBY – UNIWERSALNY LEK NA SERCE Najlepszy

Pokaż cały opis Ukryj opis

Rok wydania

2008

Ilość stron

496

Okładka

broszurowa

Rozmiar

15.5x23 cm

ISBN

9788361524083

Polecane produkty

Recenzje użytkowników

Brak
recenzji

Dodaj swoją recenzję jako pierwszą!

Dodaj recenzje i odbierz rabat

z

Twoja ocena:

Dodaj opinie i odbierz rabat

Dowiedz się wiecej

Nowości

Opinie naszych klientów

Bardzo dobra współpraca, polecam :)
Kasia
ZOBACZ WSZYSTKIE

NAPISALI O NAS:

O SKUPSZOP.PL

Masz pytania?
Zadzwoń: +48 792 670 709
Napisz: info@skupszop.pl

APLIKACJA MOBILNA

Pobierz aplikację i sprawdź cenę swojej książki skanując
kod kreskowy telefonem.

SPOSOBY PŁATNOŚCI

ODBIÓR I WYSYŁKA