Skupszop.pl to portal, dzięki któremu możesz sprzedać
online wszystkie swoje przeczytane i używane książki.

W kuchni jak na wojnie

Kto gotował obiady czwartkowe?

Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?

Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?

Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.

Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.

Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.

Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

Łyżką naprawdę można zawojować świat! Książka Marii Barbasiewicz to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy chcą dowiedzieć się nie tylko tego, jak Europa zmieniała się dzięki kuchni, ale również poznać powody ewolucji, jakiej na przestrzeni wieków ulegała europejska sztuka kulinarna. Pouczająca i pasjonująca lektura dla wielbicieli kuchni i historii.

Magda Gessler

Pokaż cały opis Ukryj opis

Cena rynkowa: 37,14 zł

Wybierz stan zużycia Więcej o skali
nowaniedostępna
20,40 zł jak nowa

Taniej o16,74 zł

  • niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania
  • książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji

Wysyłka w ciągu 24h + czas dostawy

dobryniedostępna
widoczne ślady używanianiedostępna

Kto gotował obiady czwartkowe?

Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?

Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?

Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.

Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.

Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.

Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

Łyżką naprawdę można zawojować świat! Książka Marii Barbasiewicz to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy chcą dowiedzieć się nie tylko tego, jak Europa zmieniała się dzięki kuchni, ale również poznać powody ewolucji, jakiej na przestrzeni wieków ulegała europejska sztuka kulinarna. Pouczająca i pasjonująca lektura dla wielbicieli kuchni i historii.

Magda Gessler

Pokaż cały opis Ukryj opis

Rok wydania

2015

Ilość stron

264

Okładka

twarda

Rozmiar

19x23 cm

ISBN

9788377059272

Polecane produkty

Recenzje użytkowników

Brak
recenzji

Dodaj swoją recenzję jako pierwszą!

Dodaj recenzje i odbierz rabat

z

Twoja ocena:

Dodaj opinie i odbierz rabat

Dowiedz się wiecej

Nowości

Opinie naszych klientów

Zdecydowany i rzetelny Sprzedawca, takiej współpracy życzę wszystkim użytkownikom , gwarantując udane zakończenie zakupów z zadowoleniem dla obu stron! Dziękuję :)
opineoBanner
JK309
ZOBACZ WSZYSTKIE

NAPISALI O NAS:

O SKUPSZOP.PL

Masz pytania?
Zadzwoń: +48 792 670 709
Napisz: [email protected]

APLIKACJA MOBILNA

Pobierz aplikację i sprawdź cenę swojej książki skanując
kod kreskowy telefonem.

SPOSOBY PŁATNOŚCI

ODBIÓR I WYSYŁKA