Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Tradycyjna polska kuchnia w zupełnie nowym wydaniu. Zuza Zak prezentuje klasyczne często potrawy poddane inspirującym, twórczym modyfikacjom.
Dzieciństwo i dawne lata można przywołać w pamięci na wiele sposobów. Można wspominać ludzi, których kiedyś się znało lub odwiedzone w czasie wakacyjnych wypraw miejsca. Można oglądać stare zdjęcia lub czytać listy sprzed lat. Można wreszcie pobudzić zmysł smaku tym, co przywoła nam w pamięci tamte lata, miejsca i ludzi. To wszystko, co kojarzy nam się z beztroskim czasem lub może krajem ojczystym. I tak właśnie postąpiła Zuza Zak, która od lat już mieszka w Wielkiej Brytanii. Jednak w swej książce o kuchni polskiej postanowiła zaprezentować wszystko to, co kojarzy jej się z dzieciństwem. To, co przyrządzały i podawały na stół obie jej babcie.
W tej książce znajdziemy wiele potraw tradycyjnych, tak charakterystycznych dla kuchni polskiej. Jednak Zuza Zak nie byłaby sobą, gdyby nie urozmaiciła nieco tych przepisów. Łączą one w sobie tradycję z innowacyjnym podejściem do kuchni. Mamy tu więc dziczyznę, rośliny sezonowe, szpinak czy pokrzywę zastosowane w zupełnie nieoczekiwany sposób. Zatem nawet znawcy tradycyjnej kuchni polskiej nie raz i nie dwa razy będą mile zaskoczeni. W książce tej znajdziemy więc zarówno sałatkę jarzynową z krabem, jak i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, czy staroświeckie pączki z konfiturą z róży.
Na kartach tej książki zaprezentowane zostały przepisy tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, bądź też od stuleci widniejące w starych kucharskich księgach. Wiele z nich jednak Zuza Zak poddała twórczej przeróbce. Dlatego znajdziemy tu pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami.
Zuza Zak prezentuje swoje przepisy na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi. Niezwykle ważnym elementem publikacji są także zdjęcia. Barwne i ciepłe fotografie przedstawiają nie tylko przepyszne potrawy, ale i piękne polskie krajobrazy, godne uwagi miejsca czy też nakryte stoły, do których za chwile zasiąść ma cała rodzina. Fotografie kwitnącego sadu, drzew obsypanych owocami czy sceny grzybobrania to także obrazy, które kojarzą się z polską tradycją kulinarną. Dla obcokrajowców książka ta jest nowa, bo nie znają oni naszych rodzimych przysmaków. Polacy natomiast odkryją tu tradycyjną kuchnię w zupełnie nieortodoksyjnym wydaniu.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Tradycyjna polska kuchnia w zupełnie nowym wydaniu. Zuza Zak prezentuje klasyczne często potrawy poddane inspirującym, twórczym modyfikacjom.
Dzieciństwo i dawne lata można przywołać w pamięci na wiele sposobów. Można wspominać ludzi, których kiedyś się znało lub odwiedzone w czasie wakacyjnych wypraw miejsca. Można oglądać stare zdjęcia lub czytać listy sprzed lat. Można wreszcie pobudzić zmysł smaku tym, co przywoła nam w pamięci tamte lata, miejsca i ludzi. To wszystko, co kojarzy nam się z beztroskim czasem lub może krajem ojczystym. I tak właśnie postąpiła Zuza Zak, która od lat już mieszka w Wielkiej Brytanii. Jednak w swej książce o kuchni polskiej postanowiła zaprezentować wszystko to, co kojarzy jej się z dzieciństwem. To, co przyrządzały i podawały na stół obie jej babcie.
W tej książce znajdziemy wiele potraw tradycyjnych, tak charakterystycznych dla kuchni polskiej. Jednak Zuza Zak nie byłaby sobą, gdyby nie urozmaiciła nieco tych przepisów. Łączą one w sobie tradycję z innowacyjnym podejściem do kuchni. Mamy tu więc dziczyznę, rośliny sezonowe, szpinak czy pokrzywę zastosowane w zupełnie nieoczekiwany sposób. Zatem nawet znawcy tradycyjnej kuchni polskiej nie raz i nie dwa razy będą mile zaskoczeni. W książce tej znajdziemy więc zarówno sałatkę jarzynową z krabem, jak i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, czy staroświeckie pączki z konfiturą z róży.
Na kartach tej książki zaprezentowane zostały przepisy tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, bądź też od stuleci widniejące w starych kucharskich księgach. Wiele z nich jednak Zuza Zak poddała twórczej przeróbce. Dlatego znajdziemy tu pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami.
Zuza Zak prezentuje swoje przepisy na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi. Niezwykle ważnym elementem publikacji są także zdjęcia. Barwne i ciepłe fotografie przedstawiają nie tylko przepyszne potrawy, ale i piękne polskie krajobrazy, godne uwagi miejsca czy też nakryte stoły, do których za chwile zasiąść ma cała rodzina. Fotografie kwitnącego sadu, drzew obsypanych owocami czy sceny grzybobrania to także obrazy, które kojarzą się z polską tradycją kulinarną. Dla obcokrajowców książka ta jest nowa, bo nie znają oni naszych rodzimych przysmaków. Polacy natomiast odkryją tu tradycyjną kuchnię w zupełnie nieortodoksyjnym wydaniu.