Książka - Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie

DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie

Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie

DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Tradycyjna polska kuchnia w zupełnie nowym wydaniu. Zuza Zak prezentuje klasyczne często potrawy poddane inspirującym, twórczym modyfikacjom.

Dzieciństwo i dawne lata można przywołać w pamięci na wiele sposobów. Można wspominać ludzi, których kiedyś się znało lub odwiedzone w czasie wakacyjnych wypraw miejsca. Można oglądać stare zdjęcia lub czytać listy sprzed lat. Można wreszcie pobudzić zmysł smaku tym, co przywoła nam w pamięci tamte lata, miejsca i ludzi. To wszystko, co kojarzy nam się z beztroskim czasem lub może krajem ojczystym. I tak właśnie postąpiła Zuza Zak, która od lat już mieszka w Wielkiej Brytanii. Jednak w swej książce o kuchni polskiej postanowiła zaprezentować wszystko to, co kojarzy jej się z dzieciństwem. To, co przyrządzały i podawały na stół obie jej babcie.

W tej książce znajdziemy wiele potraw tradycyjnych, tak charakterystycznych dla kuchni polskiej. Jednak Zuza Zak nie byłaby sobą, gdyby nie urozmaiciła nieco tych przepisów. Łączą one w sobie tradycję z innowacyjnym podejściem do kuchni. Mamy tu więc dziczyznę, rośliny sezonowe, szpinak czy pokrzywę zastosowane w zupełnie nieoczekiwany sposób. Zatem nawet znawcy tradycyjnej kuchni polskiej nie raz i nie dwa razy będą mile zaskoczeni. W książce tej znajdziemy więc zarówno sałatkę jarzynową z krabem, jak i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, czy staroświeckie pączki z konfiturą z róży.

Na kartach tej książki zaprezentowane zostały przepisy tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, bądź też od stuleci widniejące w starych kucharskich księgach. Wiele z nich jednak Zuza Zak poddała twórczej przeróbce. Dlatego znajdziemy tu pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami.

Zuza Zak prezentuje swoje przepisy na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi. Niezwykle ważnym elementem publikacji są także zdjęcia. Barwne i ciepłe fotografie przedstawiają nie tylko przepyszne potrawy, ale i piękne polskie krajobrazy, godne uwagi miejsca czy też nakryte stoły, do których za chwile zasiąść ma cała rodzina. Fotografie kwitnącego sadu, drzew obsypanych owocami czy sceny grzybobrania to także obrazy, które kojarzą się z polską tradycją kulinarną. Dla obcokrajowców książka ta jest nowa, bo nie znają oni naszych rodzimych przysmaków. Polacy natomiast odkryją tu tradycyjną kuchnię w zupełnie nieortodoksyjnym wydaniu.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Tradycyjna polska kuchnia w zupełnie nowym wydaniu. Zuza Zak prezentuje klasyczne często potrawy poddane inspirującym, twórczym modyfikacjom.

Dzieciństwo i dawne lata można przywołać w pamięci na wiele sposobów. Można wspominać ludzi, których kiedyś się znało lub odwiedzone w czasie wakacyjnych wypraw miejsca. Można oglądać stare zdjęcia lub czytać listy sprzed lat. Można wreszcie pobudzić zmysł smaku tym, co przywoła nam w pamięci tamte lata, miejsca i ludzi. To wszystko, co kojarzy nam się z beztroskim czasem lub może krajem ojczystym. I tak właśnie postąpiła Zuza Zak, która od lat już mieszka w Wielkiej Brytanii. Jednak w swej książce o kuchni polskiej postanowiła zaprezentować wszystko to, co kojarzy jej się z dzieciństwem. To, co przyrządzały i podawały na stół obie jej babcie.

W tej książce znajdziemy wiele potraw tradycyjnych, tak charakterystycznych dla kuchni polskiej. Jednak Zuza Zak nie byłaby sobą, gdyby nie urozmaiciła nieco tych przepisów. Łączą one w sobie tradycję z innowacyjnym podejściem do kuchni. Mamy tu więc dziczyznę, rośliny sezonowe, szpinak czy pokrzywę zastosowane w zupełnie nieoczekiwany sposób. Zatem nawet znawcy tradycyjnej kuchni polskiej nie raz i nie dwa razy będą mile zaskoczeni. W książce tej znajdziemy więc zarówno sałatkę jarzynową z krabem, jak i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, czy staroświeckie pączki z konfiturą z róży.

Na kartach tej książki zaprezentowane zostały przepisy tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, bądź też od stuleci widniejące w starych kucharskich księgach. Wiele z nich jednak Zuza Zak poddała twórczej przeróbce. Dlatego znajdziemy tu pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami.

Zuza Zak prezentuje swoje przepisy na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi. Niezwykle ważnym elementem publikacji są także zdjęcia. Barwne i ciepłe fotografie przedstawiają nie tylko przepyszne potrawy, ale i piękne polskie krajobrazy, godne uwagi miejsca czy też nakryte stoły, do których za chwile zasiąść ma cała rodzina. Fotografie kwitnącego sadu, drzew obsypanych owocami czy sceny grzybobrania to także obrazy, które kojarzą się z polską tradycją kulinarną. Dla obcokrajowców książka ta jest nowa, bo nie znają oni naszych rodzimych przysmaków. Polacy natomiast odkryją tu tradycyjną kuchnię w zupełnie nieortodoksyjnym wydaniu.

Szczegóły

Opinie

Inne książki tego autora

Książki z tej samej kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: 10.39 zł

Okładka: Twarda

Ilość stron: 256

Rok wydania: 2017

Rozmiar: 185 x 430 mm

ID: 9788328123489

Autorzy: Zak Zuza

Wydawnictwo: HarperKids, Egmont

Inne książki: Zak Zuza

Twarda , 72h wysyłka
Nowa Wyprzedaż Okazja

Taniej o 25.38 zł 98.70 zł

Twarda , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 59.60 zł 69.99 zł

Inne książki: Kuchnia polska

Broszurowa , W magazynie
Używana
Twarda , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 128.93 zł 199.00 zł

Twarda , W magazynie
Używana Okazja

Taniej o 20.50 zł 39.90 zł

Twarda , W magazynie
Nowa Używana Wyprzedaż
Miękka , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 22.76 zł 39.00 zł

Miękka , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 41.47 zł 59.00 zł

Twarda , W magazynie
Używana Okazja

Taniej o 5.92 zł 12.44 zł

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

850 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

InPost Paczkomaty 24/7

InPost Paczkomaty 24/7

13.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

ORLEN Paczka

ORLEN Paczka

11.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

NAJTAŃSZA FORMA DOSTAWY

Kurier GLS

Kurier GLS

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier InPost

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier DPD

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

DPD Pickup Punkt Odbioru

DPD Pickup Punkt Odbioru

11.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

NAJTAŃSZA FORMA DOSTAWY

Pocztex Kurier

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Odbiór osobisty (Dębica)

Odbiór osobisty (Dębica)

3.00 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info